10 zanimljivosti o Tunisu

tunis letovanje

Tunis je država u severnoj Africi koja se nalazi s jedne strane Sahare i s druge strane Sredozemnog mora. Blaga klima i prelepa čista voda, mnoštvo zelenila i njena pro zapadna orijentacija učinila su ovu zemlju popularnom destinacijom za letovanje.

 1. Tunis je država koja ima istoimeni glavni grad, istoimenu reku i istoimeni zaliv. Lako za zapamtiti, malo teže za orijentisati se.
 2. Zahvaljujući svojoj idealnoj poziciji Tunis je na samo 140 kilometara od Sicilije u Italiji. S jedne strane sredozemno more a s druge strane pustinja Sahara.
 3. Država mladog stanovništva. Skoro 30% stanovništva je mlađe od 14 godina, a samo šest odsto je starije od 60 godina.  Prosečna životna starost je visoka, kod mušakraca 73a kod žena 77 godina. Ukupno se u državi nalazi manje stanovnika nego recimo u Moskvi. Oko 11 miliona stanovnika, od kojih oko 300 hiljada živi i radi u francuskoj.
 4. Tunis ima preko 1100 KILOMETARA obale od čega je skoro 600 kilometara iskorišćeno kao plaža. Pored toga država  u svom posedu ima i mnogo ostrva od kojih je najpoznatiji Djerba. Djerba je omiljena destinacija za sve koji žele miran odmor pored plaže. Naziv ostrva je nezvanično i “Ostrvo hiljadu palmi”.
 5. Proizvodnja masline je ovde najzastupljenija. Tunis se nalazi na drugom mestu u svetu po proizvodnji masline. Osim toga, ovde se proizvodi i vino koje se plasira na svetsko tržište. oko 650.000 litara vina godišnje se napravi i pola od toga završi u izvozu.

  tunis pustinja sahara

  Sahara pustinja

 6. Tunis je od svoje nezavisnosti do sada imao samo dva predsednika.Trenutni predsednik je Beji Caid Essebsi. Zvanični jezici su arapski i francuski.
 7. Arhitektura u Tunisu oslikava različite kulturološke promene koje je ovo mesto prošlo pod svojim osvajačima. Ovde ćete naiči na evropske i severno afričke građevine građene pod tradicionalno arapskim manirima. Rimska epoha ostavila je mnogo građevina i danas su očuvani mnogi mozaici iz tog perioda. Minareti oz 7. veka naše ere, koloseumi i amfiteatri kao i sinagoge, samo su deo bogate internacionalne kulturološke ponude ove države.
 8. I oni, kao i mi imaju Dinar. Zvanična valuta je tunijski dinar(TND). Njegova vrednost je takva da otprilike za jedan Euro dobijete dva TND. Kupovina je ovde, u odnosu na evropske standarde jeftina, pa iskoristite priliku da se opremite prvoklasnim maslinovim uljima i vinima kao i svežim voćem i povrćem. Taksi vožnje su takođe pristupačne kao i usluge u restoranima. Cena piva je recimo ispod 2 evra a cena “turske kafe” može da se nađe i po 50 centi.  Noćenje u hotelima može se naći za već 8 evra po noćenju.
 9. Tunis je država sa slabom i malom vojskom. Ukupno oko 27 hiljada vojnih lica. Nasuprot tome, broj policajaca je skoro dupli i često ih možete videti kako paze na sigurnost građana i peške patroliraju kroz gradove. Važno je znati da je prema zakonu, zabranjeno fotografisanje sa policajcima.
 10. Skriveni dragulj Afrike. Tunise je sa preko pet miliona posetilaca godišnje omiljeno mesto za letovanje u Africi. Sa ovog mesta lako možete doći do Evrope a s druge strane su pred vam ogromne i nepregledne peščane dine velike pustinje Sahare. Mesto neverovatnih mogućnosti, Tunis tek treba da se lansira u top turističke destinacije sveta.