Berlin sa decom – šta ne propustiti

berlin putovanje sa decom

Od kada Ryanair leti za stvarno male pare iz Niša za Berlin, ova destinacija se nameće kao dobra ideja za sledeće putovanje. Putovanje u Berlin sa decom može biti jedan veliki poduhvat s obzirom na to da je to jedan od 5 najvećih gradova Evrope, koji broji više od 3.5 miliona stanovnika. Ovaj podatak ume da bude zastrašujući, pogotovo ako planirate odmor sa decom u ovom gradu. Ali to nije razlog za odustajanje jer ovaj grad krije mnogo mesta i aktivnosti koje mogu biti izuzetne i deci i vama. U Berlinu postoje kafići za decu, muzeji, parkovi pa čak i tržni centar koji deli stakleni zid od dela sa majmunima u zoološkom vrtu. Zato ne odustajte od ove destinacije i isprobajte neku od aktivnosti ili mesta koje vam predlažemo da posetite u Berlinu!

most na dva nivoa oberbaumbrücke berlin

Most Oberbaumbrücke

Most Oberbaumbrücke

Most Oberbaumbrücke je jedan od najpoznatijih mostova u Berlinu, a ako vam kažem da Berlin ima više od hiljadu mostova, jasno vam je da ovaj most mora biti po nečemu jako poseban. Most se izdvaja činjenicom da je sačinjen iz dva nivoa i moguće ga je preći ili pešaka ili U-bahn-om. Most je nekada služio kao granica između Istočne i Zapadne Nemačke, a sada spaja Freidrichshain i Kreuzberg naselja. Izgledom podseća na deo zamka ili tvrđave što je deci posebno interesanto i uzbudljivo.

berlin zooloski vrt

Panda u zoo vrtu u Berlinu

Zoološki vrt

Po meni zoološki vrt je uvek jedna od aktivnosti sa decom koja se ne sme propustiti. Pogotovo kada je u pitanju jedan od najlepših zoo vrtova u Evropi koji čuva oko 1400 različitih životinjskih vrsta. Jedna od glavnih atrakcija u ovom zoološkom vrtu su pande Jiao Qing i Meng Meng. Ali pored njih ovde živi još 20 000 životinja. Cena karte za porodicu sa dvoje odraslih i decom do 15 godina je 41 evro. Sve dodatne informacije možete naći na njihovoj internet stranici.

igraliste berlin

Tobogan u jednom od igrališta u Berlinu

Dečija igrališta

Berlin je poznat po velikom broju parkova i dečijih igrališta. U svakom delu grada naići ćete na neki park i na igrališta koja su izuzetno uređena, čista i beskrajno zabavna za decu. Tako da ukoliko želite da vam se deca malo rastrče i uživaju u stvarno kreativnim igralištima, zavirite u bilo koji od berlinskih parkova i nećete biti razočarani, a neće biti ni klinci 😉 Na sajtu http://berlin-playgrounds.de/ možete naći spisak najlepših i najinteresantnijih dečijih igrališta u Berlinu kao i njihove lokacije.

 

Tehnički muzej

Ovo je jedna od atrakcija u Berlinu koja je zabavna kako deci tako i roditeljima. Tehnički muzej je podeljen u brojne sekcije koje su posvećene transportu, tehnologiji, nauci i još mnogo toga. Deca će se ovde oduševiti raznim interaktivnim igricama, moći će da uđu u brod, da se igraju sa mašinom za talase, da uđu u starog trabanta, da vide vetrenjaču u bašti itd. Ovo je idealno mesto za posetu bilo da pada kiša ili sija sunce, jedno je zagarantovano – zabavićete se!

bicikli berlin

Vožnja biciklima

Ovo može biti jedan od najzabavnijih načina transporta u Berlinu dok obilazite sve atrakcije. Grad je idealan za voženje bicikla za celu porodicu. Biciklističkih staza ima svuda u gradu i videćete da su ispunjene biciklistima svih uzrasta, od manje dece sa biciklima sa pomoćnim točkićima do odraslih na profesionalnim biciklima. Iznajmljivanje bicikla košta između 8 i 15 evra dnevno, zavisno od broja dana i od toga koliko vešto umete da se cenjakte za cenu. Većina njih uz bicikl vam nudi sedište za dete ili prikolicu u kojoj deca mogu da sede. Za više detalja i preporuke možete posetiti ovaj sajt.

tura brodicem berlin

Vožnja po reci

Teško je poverovati da Berlin ima više mostova nego Venecija, ali ako niste znali Berlin ima ukupno 180 kilometara vodenih puteva sa kojih se otvara jedan potpuno drugačiji pogled na ovaj grad. Većina tura na vodi se organizuju u periodu između marta i novembra, ali ima pojedinih koje su održavaju i u zimskom periodu. Na Tripadvisor-u možete naći najbolje ocenjene ture brodićem.

Probajte domaću hranu iz svih delova sveta

Svakog četvrtka od 17h do 22h održava se Street Food Thursday koji okuplja neke od najboljih Berlinskih prodavaca hrane. Od južnjačkog roštilja do domaćih kineskih nudli, svako može naći nešto po svom ukusu, pa čak i malu pivnicu koja tu na licu mesta proizvodi pivo. Ovaj gastronomski događaj se organizuje u Markthalle Neun, jednoj od 14 natkrivenih berlinskih pijaca, koja je stara preko 120 godina. Pijaca je kompletno restaurirana i vodi je lokalno stanovništvo. Tu takođe možete naći sveže voće i povrće, pecivo itd. Pijaca je otvorena utorkom, petkom i subotom.

berlinski zid grafiti

Grafiti

Postoji mnogo načina da sa decom otkrijete sve izuzetne grafite koji se kriju po Belinu. Na internetu možete naći razne mape koje služe kao vodič za grafite po Berlinu. Grafiti na ostatcima berlinskog zida, danas poznatijeg kao East Side Gallery, je jedan od najvećih otvorenih muzeja na svetu. Zid je dužine preko 1000 metara i jedna je od najpopularnijih atrakcija u gradu.

Sladoled

Iako možda zvuči čudno, Berlin je poznat po izuzetno dobrim i zanimljivim sladoledžinicama. Ovde možete probati sendviče od sladoleda u Zwei Dicke Baren (dva debela medveda) koji se nalaze u Makthalle Neun do sladoleda od tečnog azota. Zato ako ste vi i vaša deca ljubitelji sladoleda ne propustite da isprobate što više vrsta sladoleda tokom boravka u Berlinu. Ovde možete videti listu 16 najboljih sladoledžinica, možda vam bude lakše da ne lutate nasumično već da odete na neka već proverena mesta 🙂

 

 

Comment (1)

  1. A WordPress Commenter

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ fifty two = 58