Budimpešta sa decom – 8 stvari koje će ih oduševiti

budimpesta

Kako se bliže uskršnjii i prvomajski praznici Budimpešta je jedna od idealnih destinacija za kraći porodični odmor. Ako ste planirali da povedete svoju decu do Budimpešte evo nekoliko predloga koja će oduševiti vaše najmlađe. Budimpešta se svrstava među najlepše gradove Evrope i pruža šaroliki izbor aktivnosti za mališane.

budimpešta

1. Chimney cake (Kürtőskalács). Ovaj tradicionalni austrougarski slatkiš se kod nas može probati tokom novogodišnjih praznika, ali u Budimpešti je to specijalitet koji možete jesti tokom cele godine. Deci je posebno interesantno da vide kako vešti pekari to prave pred njima, razvijaju testo, naviju ga na drveni valjak, zatim uvaljaju u puter i šećer peku iznad vatre dok površina ne postane zlatno braon boje. Kada je kolač gotov pekar ga može uvaljati u bilo koji od dodataka (meni je omiljen cimet). Deca ovaj slatkiš obožavaju, a pogotovo može biti ukusan ukoliko uz njega dodate i sladoled (odličan sladoled možete naći u Gelarto Rosa). Ali se spremite na čišćenje veselih musavih lica 🙂 Jedno od mesta koje je najbolje ocenjeno u Budimpešti gde možete probati chimney cake je Korosfoi Kurtoskalacs.

2. Vožnja jednim od najstarijih metroa. Földalatti ili metro u Budimpešti je jedan od najstarijih na svetu. Otvoren je 1896. godine kako bi prevozio ljude od centra mesta do gradskog parka na kraju poznate Andrássy avenije. Metro linija ide tačno ispod Andrássy ulice, na samo metar ispod površine. Mali muzej posvećen ovoj liniji metroa se nalazi na Deák Ferenc trgu, odmah pored glavne blagajne. U njemu se nalaze tri vagona metroa koja su išla tom linijom u prošlosti, uključujući prvi metro koji je vozio tom linijom. Sva deca su oduševljenja istraživanjem starih vagona i vožnjom ovom linijom metroa, zato nemojte propustiti da se zajedno zabavite i malo otputujete i upoznate prošlost.

zoološki vrt budimpešta

Zoo vrt u Budimpešti

3. Zoo vrt. Kao što sam ranije spominjala, ja sam veliki obožavatelj zoo vrtova i to je neizostavna poseta za mene. A naravno nema ni deteta koje ne voli da ode u zoološki vrt. Zoo vrt u Budimpešti je posebno interesantan deci jer na dosta mesta posetioci mogu da šetaju među životinjama. Ovde možete videti izbliza kako se životinje hrane, doživeti da vas jure razne ptičice ili da vas prati radoznali lemur (koje deca najbolje pamte iz Madagaskara). Ovaj zoo vrt je prvi put otvoren daleke 1866. godine i osim prelepog ambijenta, on nosi i izuzetnu arhitektonsku vrednost. Posebno obratite pažnju na ulaznu kapiju, zgradu za slonove i sovin zamak, koji je poslednja originalna građevina u vrtu. U zoo vrtu postoji i dečije igralište koje važi za jedno od najlepših u Budimpešti, pa vi tu možete sesti da malo odmorite dok se deca igraju i troše višak energije.

4. Dečija železnica (Gyermekvasút). Na Budimskom brdu nalazi se linija vozića koji voze deca. Dečaci i devojčice uzrasta od 10 do 14 godina prodaju karte za ovaj vozić, smeštaju putnike u vagone i upravljaju vozom. Vozić krivuda među drvećem, kroz tunel, uz i niz brdašca. Za decu je ovo prava avantura koju dele sa drugom decom. Uz to, kao dodatna avantura, do vrha na Budimu se možete popeti žičarom, od čije se poslednje stanice vrlo blizu nalazi dečija železnica.

5. Kratkom šetnjom do najboljih pogleda ka Dunavu. Da biste došli do najboljih vidikovaca u Budimpešti dovoljno je da se popnete do Gellert brda, koje je najviše, ali nije previše naporno za decu. Na vrhu možete videti Kip slobode, Citadelu i neverovatne poglede ka Budimpešti. Ukoliko ipak želite nešto manje izazovno, prošetajte do Ribarskog bastiona, gde se nalazi niz stražarskih kula u blizini 700 godaina stare crkve Matijas, izgrađene u gotičkom stilu.

6. Krstarenje po Dunavu. Radnim danima u Budimpešti regularna karta za prevoz se može iskoristiti za vožnju D linijom, brodićem koji plovi Dunavom od severnog dela grada do južnog i nazad. Posebno može biti lepo ako idete ovom linijom u večernjim satima kada je sve osvetljeno. Tada se pruža neverovatan pogled na osvetljenu zgradu Parlamenta sa reke.

parlament dunav budimpešta

Pogled na Parlament sa reke

7. Istražite sve železničke stanice. Koje dete ne voli vozove? Ukoliko imate decu koja su očarana vozovima onda je prava zabava za njih poseta železničkim stanicama Keleti i Nyugati. Ne samo što mogu da vide stotine vozova koji dolaze i odlaze, već mogu da dožive i duh jedne železničke stanice. Osim Železničkih stanica u Budimpešti postoji i tramvaj broj 2 koji ide uz Dunav i idealan je za razgledanje grada.

8. Langoš. Probajte jedan od mađarskih specijaliteta – Langos. Prženo testo, slično našim uštipcima, samo što je oblika kao palačinka, na koji se stavljaju razni prilozi. Ukoliko želite da probate nešto autentično i jeftino onda ne propustite langoš. Jedan od boljih langosa možete probati u fast food-u Retro Langos kod Arany Janos metro stanice.

A onda kada se polako vratite sa prolećnog odmora dolazi na red letovanje 2018. Gde ćete vi ove godine voditi decu na more? U sledećem tekstu ću vam napisati neke od mojih predloga 😉