Kusko – prestonica Inka

peru macu picu

Kulturno blago koje ima Peru, južnoamerička zemlja, je neprocenjivo. Kusko je vrhunac tog blaga. 

Kusko je bio centar čuvene imperije Inka. Nekada je bio najznačajniji vojni i politički centar Inka, a danas je čitav grad pod zaštitom Uneska. Okolina Kuska je karakteristična po predivnoj prirodi i po mnoštvu arheoloških atrakcija. 

Grad ima oko 300.000 stanovnika od čega su većinom ljudi indijanskog porekla. Primetićete da u ovom gradu nema insekata niti zagađenja, zato što je vazduh ređi pa se i malo teže i diše. 

Kusko je karakterističan po uskim ulicama kroz koje jedva i auto može proći. 

kusko peru
Kusko

Centralno mesto je Trg oružja na kom možete videti katedralu. Ova veličanstvena katedrala je sagrađena na mestu nekadašnjeg Hrama Sunca. U njenoj neposrednoj blizini se nalazi jezuitska crkva koja je specifična po jako lepoj unutrašnjosti. Ovaj trg je nekada bio sedište najmoćnijih Inka vladara. 

Najvažniji deo starog grada je Hram Sunca. Hram Sunca je izgrađen od srebra i zlata. Kusko je tada bio veličanstven i svetlucav grad. Danas se ostaci mogu videti u muzejima. Očuvani stari deo grada je pod zaštitom Uneska. 

Ukoliko vas privlači šoping, u Kusku ćete moći da pazarite jako lepe poklončiće. Pončo, nošnja veoma jarkih boja i neobični šeširi koje nose stanovnici Kuska će vas sigurno oduseviti. Od njih ćete moći da kupite ručne radove i suvenire koji će vas podsećati na ovo magično putovanje. 

Ono što obavezno morate videti je sveto mesto Kenko. Nalazi se u blizini Kuska i predstavlja pećinu sa oltarom koja je isklesana u steni. Inke su se bavile obradom kamena, pa se mogu videti i figure životinja koje su uklesane u kamenu. 

Dolina kukuruza i krompira će vas sigurno ostaviti bez daha. Videćete neverovatno velike površine kukuruza koje okružuju kaktusi i agava. Na Andima ćete upoznati čak nekoliko stotina razlličitih vrsta krompira i kukuruza. U Svetoj dolini nemojte propustiti da posetite zanimljivu pijacu u indijanskom gradicu Pisak, koji je poznat još iz perioda Inka. Na ovoj pijaci možete da probate najukusnije kukuruze sa Anda. Pored povrća i voća, imaćete priliku da kupite razne lepe suvenire, ćilime, indijansku odeću i nakit, tradicionalne instrumente i razne druge stvari. 

Svojom lepotom i bogatstvom Kusko svakako ima šta da ponudi svojim posetiocima. Ukoliko želite neobično putovanje, Kusku svakako uvrstite u svoj program. 

Ukoliko ste završili sa planovima za letovanje, onda je pravi trenutak da osmislite neko lepo putovanje za zimu ili proleće. Peru i Bolivija su idealni za posetu početkom godine i istraživanje Južne Amerike. Ukoliko vas više privlači istok, onda razmislite o putovanju u Japan ili Severnu Indiju.