Top 5 destinacija za letovanje u Turskoj

alanja turska

Najlepših 5 mesta u Turskoj za letovanje

Kada se kaže Turska letovanje, prvo na šta se pomisli su luksuzni hoteli sa all inclusive uslugom koja Vas samo mami na lokalne i svetske kuhinjske specijalitete da ih gustirate. Tu su i skromniji hoteli za ograničeni budžet, ali svakako za sve je jedinstveno jedno: sjajna usluga uz veoma ljubazno osoblje. Uz bogatu hotelsku ponudu, Tursku karakteriše bogata istorija i kultura, ostaci brojnih civilizacija (Vizantijska, Rimska, Grčka…). Susret sadašnjosti i prošlosti, to je Turska. Njeni biseri, letovališta, raspoređeni su na obali Mediteranskog i Egejskog mora. Najbolja od njih su:

antalija turska

Antalija

Antalija je glavni grad istoimene oblasti na Sredozemnom moru. Pored velikog broja stranih gostiju, ovde dolaze i domaći turisti takođe u velikom broju, i Antalija se još naziva glavni grad turskog turizma. Od svih stranih turista, najviše su zastupljeni Rusi, koji poseduju ovde brojne apartmane. Zahvaljujući Taurus planini, Antalija je zaštićena od severnih hladnih vetrova i u njoj vlada mediteranska klima. More ima temperaturu od 16 do 27 stepeni celzijusa. Temperatura vazduha može dostići do 40 stepeni celzijusa. U Antaliji se nalazi velika litica ili stena. Sa obe strane ove stene su plaže. Jedna Konjalti plaža, šljunkovita, sa hotelima preko puta plaže, a jedna je Lara peščana sa hotelima na plaži.
Pored “morskog” dela sadržaja, Antalija nudi i više. Stari deo grada – Kaleiči se sastoji od od uzanih ulica sa starim turskim kućama iz XIX veka. Vodopadi su karakteristični za ovo podneblje. Najinteresantniji su Duden vodopadi koje nikako ne treba zaobići.

alanja turska

Alanja

Alanja je najpopularnija destinacija na turskoj obali, i to sve zbog divnih peščanih plaža, marine, sportskih centara, savremenih hotela. Treba napomenuti da je u Alanji tokom sezone visoka vlažnost, kao i visoka temperatura. Plaže su uglavnom peščane, i tu se izdvaja Kleopatrina plaža. Pored lepih plaža, izdvajamo osmougaonu Crvenu kulu, veoma dominantnu, sa 7 km dugim zidinama. Zidine su sagrađene zbog odbrane od gusara. Ime Crvena kula potiče od crvenih cigli kojima je obložena. Za Alanju je karakteristično dosta pećina. Izdvajamo pećinu Damlataš. Ona ima visoku vlažnost, čak 90% i prirodnu radijaciju. Idealna je za asmatičare.

side turska

Side

Side je jedan od najpoznatijih antičkih gradova u Turskoj. Shodno tome, tu je stari rimski amfiteatar i muzej Sidea preko puta. Iza amfiteatra je bila pijaca robova i Agora sa akvaduktom. Pored kulturno-istorijskog sadržaja spomenućemo mnogobrojne radnje raznih artikala (nakit, koža, krzno, tekstil…). Uveče je naročito interesantno jer ceo grad postaje pešačka zona. Blizu Sidea je mesto Manavgat sa istoimenom rekom. Na reci su brojni slapovi. Uz ovu prirodnu lepotu izgrađen je restoran, kafić i suvenirnica.

belek turska

Belek

Belek je izuzetno moderno letovalište u Antalijskoj regiji. Raj za turiste. 1984.godine Belek je počeo da se razvija pod pokroviteljstvom Ministarstva za turizam kada su otkrivene lepote ovog mesta. Grad je planski sagrađen i ima mnogo ekskluzivnih rizortova. Belek još karakterišu peščane plaže i borove šume. Udaljen je 50 km od aerodroma u Antaliji. Ovo letovalište je takođe poznato po golfu, te su ovde brojni golf tereni (ima ih 6). Najveća preporuka za smeštaj golfera je hotel Gloria Golf Resort. Tereni za golf su svetske klase i primaju kako profesionalce tako i amatere.

kemer turska

Kemer

Kemer pored brojnih hotela poseduje interesantnu čaršiju u kojoj se nalazi duga pešačka zona. U čaršiji možete posetiti različite radnje. Ovo mesto je specijalno zanimljivo noću. Mnogo je lepo uređenih parkova u Kemeru sa narandžinim stablima. Treba pomenuti planinu Olympos. Na njoj su večni plamenovi. Hefesus – bog vatre je božanstvo planine. Plamenovi su u stvari zbog prirodnog gasa koji je zapaljiv i i navire iz pukotina.